Blåtoppet Lori

Blåtoppet Lori

Blåtoppet Lori (Vini australis) kommer fra det vestlige Polynesien i Oceanien, herunder Samoa og Tonga øerne, og hører til blandt de mindste lorier, da den med sin længde på ca. 18 cm kun er på størrelse med en spurv. Den tilhørte tidligere slægten Stribethovedede Lorier(Trichoglossus), men har i en årrække været kategoriseret under slægten Ocean Lorier (slægten Vini), der består af i alt 5 forskellige, særdeles farvestrålende arter, bl.a. den fantastisk smukke Safir Lori (Vini peruviana) – også kaldet Tahiti Lori – der har en skinnende mørkeblå fjerdragt. Trods sin beskedne størrelse har den Blåtoppede Lori et ret gennemtrængende skrig. Samtidig har denne fugl en lynhurtig og direkte flugt, og den bruger også sine flyveevner til at krydse vandene mellem øerne i sit udbredelsesområde. I naturen ynder den at klatre rundt i vegetation, hvor den søger næring fra blomsterne, og den følger de forskellige træsorters blomstringstider. Den er at finde i skove, plantager og haver, eller – med andre ord - overalt, hvor der er adgang til blomster, men man finder den i særdeleshed mellem blomstrende kokospalmer og hibiscus træer. Uden for yngletiden kan man observere den i grupper på 6 - 15 eksemplarer og i yngletiden antræffer man den parvis. Den yngler typisk i hulheder i træerne. Næringen består af nektar, pollen og bløde frugter, herunder itugåede kokosnødder og Mango. Med sin lange penseltunge, der er forsynet med papiller (børster) på spidsen, optager den let nektar, da den specielle tunge fungerer som en malerpensel, der dyppes i en bøtte maling. I tidligere tider var denne art svær at holde i live i fangenskab, og den er stadig den dag i dag en sjældenhed i fangenskab. Ofte er man henvist til zoologiske haver eller betydende fugleparker for at kunne se denne afsindigt smukke fugl, hvor kønnene er ens af fremtoning. Er man så heldig, at man har et par, så vil man opleve dem sidde og hvile tæt op ad hinanden, og når fuglene er i aktivitet, vil de lynhurtigt flyve frem og tilbage i volieren og kravle rundt i tætte naturgrene. Heldigvis er den Blåtoppede Lori ikke udryddelsestruet i naturen, hvor den i flere dele af sit udbredelsesområde er almindeligt forekommende. Bestanden synes dog for nedadgående som følge af invasive rovdyr som f.eks. rotter. Den Blåtoppede Lori er en arrig lille fugl, der i affekt kan rejse de blå fjer på hovedet, medens den skriger.

 

Jørgen Petersen

 


Konciperet/Opdateret: 30.04.2012/09.02.2016

DET ER IKKE TILLADT AT KOPIERE FOTOS ELLER TEKST FRA DENNE HJEMMESIDE UDEN FORUDGÅENDE SKRIFTLIG ACCEPT!