.... for fuglefolk, der vil vide mere om papegøjer
Jeg er à nogle gange blevet spurgt om, hvorfor jeg ikke længere udstiller fugle på en af efterårets fugleudstillinger.
Det hurtige svar fra hoften er: ”Jeg har vundet de præmier, som jeg har skullet for mange år siden!” ….. og sandt er det, at jeg har høstet en række udstillingstrofæer, men den reelle begrundelse er en helt anden.
Lad mig først slå fast, at jeg har et meget ambivalent forhold til fugleudstillinger, dels fordi de repræsenterer mange gode aspekter, dels fordi - desværre - at deltagelse på udstillinger kan indebære store farer og risici for fuglene.
Lad mig starte med at ridse nogle af de positive faktorer ved fugleudstillinger op:
Jeg kan godt lide at gå på fugleudstillinger både i ind- og udland for at se de mange forskellige fugle, hvoraf mange ofte udstilles med de høstede opdrætsresultater gennem året, og hvor man kan se hele fuglefamilier sidde på ”rad og række” i flot pyntede bure eller volierer. Fugleforeningers bestyrelsesmedlemmer og mange menige medlemmer arbejder utrætteligt som frivillig arbejdskraft hvert efterår i fugleforeningerne for - kombineret med sponsorers forskellige former for bidrag - at gøre oplevelsen for udstillingernes besøgende til foreningernes imponerende årlige højdepunkt. Foruden at hele udstillingsområder kan være flot pyntede med smukt arrangerede, afskårne træer, planter, blomster, etc. fra naturen, bydes der endvidere på hyggelige café-muligheder og tombola samt - i visse tilfælde - særlige aktiviteter for børn, f.eks. i form af tegnekonkurrencer. Hertil kommer aktiviteter så som forskelligartede salgssteder inden for andre relevante interesseområder eller hobbygrene, salgsafdelinger for medlemmernes fugle og informationsboder fra f.eks. Landsorganisationen Danske Fugleforeninger.
Det er ingen hemmelighed, at fugleliebhaveriet over de seneste mange år har været i krise i lighed med en række andre tidligere meget udbredte hobbygrene som f.eks. filatelien, akvariehold og modeljernbane - det er groft sagt blevet ”gamle mænds hobby”, hvorfor den årlige fugleudstilling jo er det oplagte sted at gøre andre mennesker interesseret i vores spændende og levende hobby. En udstilling finder dog kun sted én gang om året, og der skal selvfølgelig hen over året også løbende forsøges hvervet nye medlemmer, hvilket fremadrettet nok bør ske på de unges præmisser, nemlig gennem større aktiviteter i den virtuelle verden, såsom internettet og de sociale medier.
Jeg har den største respekt for de mennesker, der - år efter år - dedikeret bruger sin fritid på at skabe glæde for andre mennesker i et oprigtig ønske om at videreformidle det gode budskab omkring det at holde stuefugle.
En udstilling tjener i mange sammenhænge også en social funktion, da den også udvikler sig til at blive samlingssted fuglevenner fra nær og fjern, der mødes for på kryds og tværs at få en lille fuglesnak samtidig med, at udstillingen benyttes som platform for at mobilisere nye medlemmer, uanset om vedkommende alene har interesse i at holde en enkelt fugl som kæledyr eller at gøre en forskel for naturen ved at holde sjældne fugle parvis med henblik på systematisk opdræt for øje.
… men nu til de negative ting:
Hvorvidt man vil udstille sine fugle på en udstilling er naturligvis alene op til den enkelte fugleholders holdning og samvittighed at afgøre, det skal jeg ikke blande mig i. Betragt derfor alene denne kronik som et indlæg i debatten omkring problemstillingerne ved at udstille stuefugle.
Jørgen Petersen
Konciperet/Opdateret: 31.01.2017/31.01.2017
DET ER IKKE TILLADT AT KOPIERE FOTOS ELLER TEKST FRA DENNE HJEMMESIDE UDEN FORUDGÅENDE SKRIFTLIG ACCEPT!